Kulturresan 2012. 

Fredag 3 aug till Söndag 5 aug

Karlskrona - Ljungby

16 mil

Ljungby - Värnamo

4,5 mil

Ljungby - Råshult

4 mil

Älmhult - Karlskrona

10 mil

 

 

Boende: Herrestad Säteri. 13 km öst från Värnamo

Pris/pers

2 nätter

Villa Casa 1.450 kr/natt

290

2900

2 rum och kök. 1.200 kr/natt

240

2400

Frukost 2 st á 50 kr

 

100

1000

630

6300

Pris/pers

Visn

Fredag

15:00

Träff på Ljungbergmuseets café

Fredag

16:00

Ljungbergmuseet.

Visning bokad

180

1 000

Fredag

Kväll

Medhavd mat  **

 

 

 

Lördag

11:00

Vandalorum.

Ingen visning

70

2 000

Lördag

Lunch

Vandalorum. Syltan

Bokat bord

Lördag

14:00

Bruno Mathsson Center

Visning bokad

120

1 200

Lördag

19:00

Middag i Jordkällaren exkl dryck

Bokad

345

500

Söndag

11:00

Linnès Råshult.

Ingen visning

Söndag

13:00

Linnès Råshult. Trädgårdscafé

Bokat bord

 

 

Totalt per pers:

1 345

  ** Mat på fredag kväll:

Engdahl

Ost o bröd

Nordmark

Sallad

Granqvist

1 paj

Strindhall

1 paj

Berup/Larsson

1 paj

Ev snacks och dricka tar alla med själva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________

Ljungbergmuseet

Adress: Strandgatan 5, 34131 Ljungby

 

http://www.ljungbergmuseet.se/default.asp

 

Förutom Sven Ljungbergs och Ann Margret Dahlquist-Ljungbergs
konst visas temporära utställningar.

 

Aktuellt, konst och politik" Sven Ljungbergs och Ann Margret Dahlquist-Ljungbergs "arga" bilder möter verk av fem unga konstnärer Celie Eklund, Hanna Sjöstrand, Linnea Carlsson, Ella Tillema och Lars-Andreas Tovey Kristiansen.
Grand final 2.9 med Bengt Göransson.

 

 

 

Vandalorum

 

http://www.vandalorum.se/

 

är ett internationellt konst- och designcentrum med ett nationellt uppdrag och stark regional förankring.

Målsättningen är att erbjuda upplevelser på flera plan samtidigt. Vandalorum är ett konst- och designcentrum för kvalificerade presentationer och program inom dessa områden, men också av gränslandet mellan dem. Vandalorum vill vara en mötesplats för det lokala och regionala först och främst, men med ambitionen att skapa nationellt intresse för verksamheten och ge den en internationell relevans. Inte minst genom ett nära samarbete mellan konstnärer, formgivare, den kreativa industrin i trakten och näringslivet i stort. Vandalorum ska vara en plats att upptäcka men också att återvända till.

 

ETAPP 1 påbörjades vintern 2009/10 med de första spadtagen den 16 januari 2010. Med en specialritad spade av Jonas Bohlin, tillverkad av sju företag i bygden, grävde ett sextiotal konstnärer, formgivare och arkitekter de första hålen i den frusna marken.
Bygget avslutades i januari 2011 med PEAB som huvudentreprenör och med flera lokala företag involverade.
Etapp 1 omfattar fem hus med en totalyta på 3000 m², varav 1 100 m² är för utställningsverksamheten. Här inryms även Studiearkivet för Smålands Konstarkivs samlingar.
De röda planken indikerar de kommande byggnaderna och visionen om det fullbordade Vandalorum enligt Renzo Pianos koncept från 1998.
Under åren fram till invigningen av Vandalorums första etapp har väsentliga bidrag lämnats även från offentlig verksamhet, såsom Jönköpings läns landsting, Värnamo Kommun, Länsstyrelsen i Jönköping, Regionförbundet i Jönköpings län och Framtidens Kultur.

 

Välkommen till vår populära bistro, Syltan, med café- och lunchservering. Vi erbjuder också middagar med fokus och finess, festliga tillställningar och catering för stora och små sällskap. Syltans lunchmeny: web/Syltans_veckomeny.aspx. I samma lokal finns också vår butik. En inspirerande shop med ett varierat sortiment! Här hittar du bland annat design- och konstböcker, originalgrafik, Vandalorums egna produkter i samarbete med formgivare, ekologiska barnleksaker och souvenirer tillsammans med mycket annat. Några av produkterna finns bara att köpa här, andra är på tillfälligt besök särskilt kopplade till den pågående utställningen.

Över sommaren 2012 kommer en retrospektiv utställning om Erik Dietman (1937-2002) att genomföras med Olle Granath som curator. Granath upptäckte smålänningen Erik Dietman på en ungdomsbiennal i Paris på 60-talet och kom att göra ett flertal Dietman-utställningar, bland annat för Moderna Museet och Nationalmuseum där Olle Granath varit chef.
Vandalorum äger en unik samling affischer från 60- och 70-talet omkring utställningar på Louisiana, Moderna Museet, då dessa började etablera sig i framkanten på den internationella konstscenen och där Pontus Hulten var framträdande. Affischutställningen presenteras i Galleriet över sommaren.

Under hösten 2012 är ytterligare två utställningar inplanerade, en handlar om design och formgivning, den andra är en installation med tonvikt på skulptur.

 

 

Bruno Mathsson Center

http://www.scandinaviandesign.com/bruno-mathsson-int/center/index.htm

Adress: Tånnögatan 17 i centrala Värnamo

 

Bruno Mathssons föräldrahem och första glashus finns mitt i Värnamo och här finns nu en utställning med Mathssons möbler genom tiderna. Här kan man även se kontoret där Bruno Mathsson arbetade samt hans ateljé. Bruno Mathsson var både formgivare och arkitekt. Han anses av många vara den främsta begåvningen vad gäller svensk möbelformgivning på 1900-talet. Han lärde folket att sitta rätt och bekvämt, gärna i ligg- och vilstolar av limmat böjträ

 

 

 

logga.jpg

http://www.linnesrashult.se/

 

– Carl von Linnés födelseplats
Sveriges tionde kulturreservat

Komministerbostället Råshult Södregård blev år 2002 Sveriges tionde kulturreservat genom beslut av länsstyrelsen i Kronobergs län. När miljöbalken trädde i kraft år 1999, blev det möjligt att bevara helheter i form av större kulturhistoriskt värdefulla miljöer genom att bilda kulturreservat. Syftet är att visa hur människor har utnyttjat de naturgivna förutsättningarna för sin utkomst och att göra spåren efter detta brukande synliga för besökaren.

Kulturreservatet är avsatt för att bevara och levandegöra det tidiga 1700-talets landskap på Carl von Linnés födelseplats.

Kulturreservatet är 42 ha stort med gårdsmiljö, inägomarker och utmarker som gränsar mot Såganässjön. Det finns markerade stigar i hela reservatet som du som besökare kan följa. Med broschyren ”Kulturstigarna i Råshult”, som finns att köpas på plats, får man mer information om vad man ser under sin vandring i reservatet.

 

Namnet Råshult kommer av rås-, som betyder sankstråk eller dal, och ändelsen –hult som betyder liten skog eller dunge. Ortsnamnen som slutar på –hult är ofta från medeltiden.

Under ett tiotal år har man metodiskt arbetat för att återskapa 1700-talets landskap i Råshult och tanken är att arbetet ska vara klart omkring år 2010. Skötseln av reservatet och arbetet med återskapandet står förvaltarna Lena och Michael Michaelsson för och det styrs av skötselplaner som utarbetas i samråd mellan länsstyrelse, förvaltare och Stiftelsen Linnés Råshult, som äger marken.

 

Möckelsnäs tillhör Carl Linnés barndomstrakter, här botaniserade han som liten pojke tillsammans med sin pappa. Man umgicks med familjen Palm Cederhielm, dåtida ägare till Möckelsnäs herrgård. Linné berättar i sin självbiografi särskilt om ett besök han gjorde som fyraåring tillsammans med sin far på Möckelsnäs. En kväll "uti den wackraste sommartiden" vilar de inbjudna gästerna på en grön äng. Nils Linnaeus berättar om växternas namn och vad som är märkvärdigt och underligt med dem. Han visar på Succisa pratensis ängsvädd, Potentilla erecta blodrot, orkidéer med flera. Carl ser och lyssnar med stort intresse. Detta tillfälle tycks ha haft stor betydelse för honom och hans iver att få lära mer om växter, eller som han själv uttrycker det "war just detta den sträng, som mäst war spänd uti Gossens genie."

 

Vi har ett ekologiskt och KRAV- certifierat café där vi erbjuder hembakta kakor och bröd samt att vi serverar en härlig trädgårdsbuffé med bland annat grönsaker o.ch nyvärpta ägg från Råshults egna hönor

 

 

BOENDET

Loggan Herrestad Säteri

info@herrestadsateri.se

Herrestad Bed&Breakfast är beläget utmed riksväg 27, 13 km väster om marknadsstaden Värnamo.

Om oss som driver Herrestad Säteri

Efter en 10-årig fotbollssejour i Europa fick vi möjlighet att våren 1996 köpa Herrestad Säteri som hade bedrivits som ett vårdhem av Landstinget. Därför har vi namngett rummen på pensionatet från städer vi levt och bott i.1998 öppnade vi portarna till vårt vandrarhem som bedrivs i ett av säteriets bostadslängor som då enbart var öppet under sommartid. Med tiden upplevde jag att efterfrågan blev större efter mer boende så vi byggde till en hotellflygel och i samband med det beslöt jag mig för att satsa på att utveckla företaget då jag brinner för levande landsbygd.2008 stod vårt annex färdigt efter en omsorgsfull restaurering, på grund av kundernas önskemål var det dags att ta ytterligare ett steg och då var det en fördel att det tidigare varit ett vårdhem med många byggnader så efter en omsorgsfull restaurering stod år 2008 annexet klart för att ta emot konferensgäster. Så nu år 2011 är det dags för våra gäster att få uppleva den fantastiska äventyrsön Holmen med aktiviteter av skilda slag. Vi som bor på gården är vi, Ann-Sofie och Jonas och våra två barn, samt våra hundar Milou och Pompei samt våra stallkatter. Här på Herrestad, mitt i den småländska idyllen har vi hittat vårt paradis vid Herrestadsjön.

Herrestad Säteris historia

Herrestad Säteri har en intressant historia med anor från 1300-talet. Genom seklerna har Herrestad ägts av riksråd, amiraler, landshövdingar och andra betydelsefulla personer.Men de mest omtalade ägarna är Johan och Emelie Petersen som köpte Herrestad år 1813. Emelie blev rikskänd som ”mormor på Herrestad” sedan hon startat skola och gav mat och husrum åt hemlösa barn. På Herrestad startade hon även en arbetsförening för fattiga kvinnor som därmed kunde tjäna ihop till sin försörjning.

Boende 1: Villa Casa

I villa Casa är det självhushåll med ett fullt modernt utrustat kök.Villa Casa är i två våningar, på bottenvåningen vardagsrum, kök och toalett och på övervåningen sovrum, möblerbar hall och dusch och toalett.Huset består av sex bäddar.I trädgården finns utemöbler och grill.Mot tillägg kan frukost beställas,
50 kronor/person.Pris 1.450 kronor.

Boende 2: Lägenhet med 2 rum & kök

I lägenheten 2 rum & kök är det självhushåll. Lägenheten består av ett sovrum med 2 resårsängar och en våningssäng, vardagsrum med bäddsoffa för 2 personer, badrum och kök med matplats.TV finns i vardagsrummet.I trädgården finns utemöbler och grill.Mot tillägg kan frukost beställas, 50 kronor/person.Pris 1.200:- kronor.

Middag på Restaurang Jordkällaren

I vår gemytliga jordkällare avnjuter ni er måltid i en stämningsfylld miljö med levande ljus. Vi tillreder rätterna med regional touch.